Sastojci:
Kore
8 jaja
8 kašika šećera
10 kašika brašna
2 vanil-šećera
Fil
1 l mleka
10 kašika šećera
6 kašika brašna
100 g čokolade
300 g mlevenih oraha
100 g suvog grožđa
Dekoracija
2 šlaga
300 ml mleka
Priprema:
Kore
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer i vanil-šećera muteći dok se ne istopi.
2. Dodavati jedno po jedno žumance muteći mikserom i na kraju brašno.
3. Smesu uliti u pleh obložen papirom za pecenje i patišpanj peći na 180 °C oko 20 minuta.
4. Gotovu piškotu ostaviti da se ohladi, a zatim je izlomiti na delove.
Fil
1. U šerpu sipati 5 dl mleka, dodati šećer i izlomljenu čokoladu i kuvati dok ne proključa.
2. Preostalo mleko umutiti sa brašnom, dodati u ključalo mleko i kuvati mešajući da se zgusne. Sačekati da se fil prohladi.
Finalni postupak
1. Izlomljenu piškotu pomešati sa mlevenim orasima i suvim grožđem. Preliti filom od čokolade i polako promešati.
2. Od pripremljene smese oblikovati tortu.
3. Šlag umutiti sa hladnim mlekom prema uputstvu sa kesice i premazati preko torte.