Sastojci:
Testo
500 g mekog brašna
1 suvi kvasac
350 ml mlakog mleka
150 g margarina
1 kašičica šećera, so
Fil
700 g sitnog sira
200 ml kisele pavlake
4 jajeta
so
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti 150 ml mlake vode, suvi kvasac, kašičicu šećera i brašna pa promešati i ostaviti da nadođe.
2. U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac i malo soli po ukusu. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno meseći dok se ne dobije glatko testo.
3. Umešeno testo podeliti na 6 jufki i ostaviti ih da odmore 20 min.
4. Potom svaku jufku istanjiti, premazati otopljenim margarinom pa složiti u dve gomile po tri kore jednu preko druge. Ostaviti da odmore 20 min.
5. Odstojale gomilice premazati otopljenim margarinom i zarezati na više mesta tako da na sredini ostanu spojene. Zatim zarezane krajeve preklapati ka sredini jedan preko drugog. Ponovo testo ostaviti da odmori 20 min.
6. Posebno umutiti sitni sir, pavlaku, jaja i malo soli po ukusu.
7. Prvu gomilicu testa pomoću oklagije istanjiti na debljinu od 0,5 cm i položiti je u odgovarajuću nauljenu tepsiju. Preko kore premazati fil od sira i preklopiti je drugom istanjenom korom.
8. Zatim, pitu iseći na kocke i premazati otopljenim margarinom. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.