Start Predjela Pite Miljina sirnjača

Miljina sirnjača

sirnjaca

Sastojci:
– 1 kg brašna
– 600 ml vode
– 250 g margarina
– 400 g sira
– 5 jaja
– 1 kockica svežeg kvasca ”Vrenje”
– 1 kašičica šećera
– susam (za posipanje)
– soli po ukusu

Priprema:
1. U malo mlake vode izmrviti ”Vrenje” kvasac sa šećerom i ostaviti ga da nadođe.
2. U dublju posudu sipati preostalu vodu i dodati nadošli kvasac.
3. Postepeno dodajući brašno umesiti glatko testo, a zatim ostaviti na toplom oko 1 sat da se udvostruči.
4. Nadošlo testo podeliti na 14 jufki, pa svaku rastanjiti na veličinu plitkog tanjira.
5. U dubljoj posudi umutiti jaja sa sirom i posoliti po ukusu.
6. Razvučene jufke premazati margarinom, pa ređati u okrugli pleh.
7. Na svaku drugu ravnomerno rasporediti pripremljen nadev od sira i jaja.
8. Na kraju iseći na kocke i ostaviti na toplom da odstoji 40 minuta.

Finalni postupak:
1. Umutiti jaje žicom za mućenje i premazati celu pitu. Odozgo posuti susamom.
2. Peći u rerni zagrejanoj na 250°C oko 20 minuta. Sniziti temperaturu na 150°C, pa peći još 20 minuta.
3. Pečenu sirnjaču poslužiti uz kiselo mleko ili pavlaku.

Recept Miljane Marković iz Jagodine.

Arhiva: Pošalji recept