Start Predjela Salate Mimoza salata – dobro poznato a ipak drugačije!

Mimoza salata – dobro poznato a ipak drugačije!

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 80 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

4 veća krompira
3 kuvana jajeta
180 g kisele pavlake
200 g majoneza
2 kašičice senfa
250 g šunke
250 g kačkavalja
so, biber
Dekoracija
2 kuvana jajeta
½ manje cvekle
grančice peršuna

Priprema:

1. Krompir dobro oprati i staviti da se kuva u slanoj vodi 40-50 minuta na umerenoj temperaturi. Ocediti od vode i ostaviti da se prohladi, pa oljuštiti i narendati na krupno rende.
2. Šunku, jaja i kačkavalj takođe narendati. Sve izrendane namirnice podeliti na tri jednaka dela.
3. U dubljoj posudi pomešati kiselu pavlaku, majonez i senf pa začiniti prema ukusu i podeliti na tri dela.
4. Na dno posude u kojoj će se salata služiti naneti malo pripremljene smese i ravnomerno premazati dno.
Finalni postupak
1. U posudu slagati krompir, blago posoliti, šunku, kačkavalj, jaja pa premazati trećinom pripremljene smese. Ovaj postupak ponoviti još dva puta.
2. Salatu prekriti i ostaviti u frižider preko noći.
Dekoracija
1. Opranu i oljuštenu cveklu istrugati. U posudi pomešati cveklu sa vodom i dodati jedno belance, pa ostaviti da poprimi boju. Belance obrisati papirnim ubrusom i narendati.
2. Površinu salate ukrasiti žumancima izrendanim na sitno rende.
3. Zatim, složiti grančice peršuna i oblikovati cvetove belancima rendanim na krupno rende.