Sastojci:
200 g belog pasulja
2 glavice crnog luka
1 praziluk
4 paradajza
4 krompira
1 veza zeleni (šargarepa, paštrnak, celer, bela zelen)
1 manja tikvica
100 g testenine
biber u zrnu
1 lovorov list
4 čena belog luka
veza svežeg bosiljka
1 kašika maslinovog ulja
so
Priprema:
1. Pasulj potopiti prethodno veče u hladnu vodu. Sutradan staviti da se kuva, pa kada provri, prosuti prvu vodu. Sipati drugu, toplu vodu tek toliko da prekrije pasulj. Dodati nekoliko zrna bibera, lovorov list i kuvati dok ne omekša. Procediti ga, a tečnost od kuvanja sačuvati.
2. Na malo ulja ispržiti sitno iseckan crni luk i praziluk. Dodati šargarepu, peršun i paštrnak iseckane na kockice i celer isečen na kolutove. Kratko propržiti, a potom nastaviti s dinstanjem dolivajući vodu po potrebi.
3. Paradajz potopiti u vruću vodu, oljuštiti i iseći na kockice. Dodati u šerpu s povrćem i nastaviti s dinstanjem.
4. Potom ubaciti lovorov list, pasulj i tečnost u kojoj se kuvao, dodati još malo vode ukoliko je suviše gusto.
5. Pred kraj kuvanja dodati krompir i tikvicu isečene na kockice, pa kuvati oko 15 minuta.
6. Ubaciti testeninu i nastaviti s kuvanjem dok povrće i testenina ne omekšaju.
7. Sitno iseckati beli luk i bosiljak, sipati malo ulja, promešati i preliti preko povrća u supi.