Start Deserti Slatka testa Miris domaćih kolača – slatke kiflice s bademima

Miris domaćih kolača – slatke kiflice s bademima

Kiflice sa bademima orasima cimetom
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 90 min
  • 6-8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
350 g brašna
1 jaje
1 žumance
125 g putera
100 ml mleka
2 kašike šećera
20 g kvasca
Fil
1 belance
150 g šećera
250 g mlevenih badema
Posipanje
tostirani mleveni lešnici
seckani blanširani bademi
Preliv
šećer u prahu
topla voda

Priprema:

Testo
1. Kvasac izmrviti, dodati šećer i toplo mleko, promešati i ostaviti da zapeni. Puter rastopiti i ostaviti da se prohladi
2. U brašno dodati puter, jaje, žumance i nadošli kvasac pa sve dobro sjediniti.
3. Potom zamesiti glatko testo i podeliti na šest jufki. Prekriti i ostaviti na toplom da se udvostruče.
Fil
1. Belance umutiti u čvrst snet uz postepeno dodavanje šećera.
2. Dodati mlevene bademe i sve dobro promešati.
3. Kašičicom zahvatati smesu i valjati dlanovima da se dobiju prutići.
Finalni postupak
1. Jufke rastanjiti u kružni oblik i zrakasto raseći na osam delova.
2. Na svaki trougao, na široj strani, staviti pripremljen fil od badema i pažljivo uviti kiflicu.
3. Ređati na pleh obložen papirom za pečenje i peći u ugrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
4. Pečene kiflice izvaditi iz pećnice i ostaviti da se prohlade.
5. Kiflice preliti glazurom od šećera u prahu i malo vode, pa posuti seckanim bademima i tostiranim mlevenim lešnicima.

Savet: Ove kiflice se mogu puniti i mlevenim orasima, lešnicima ili makom, uz dodatak cimeta.

Preporučujemo i recept za starogradske kiflice.