Start Predjela Peciva Miris koji vraća u prošlost – kiflice sa mašću

Miris koji vraća u prošlost – kiflice sa mašću

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 65 minuta
  • 10 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
500 g brašna
1 kašičica soli
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
3 kašike masti
200 ml mlake vode
200 ml mlakog mleka
Punjenje
200 g sira
1 kašika masti
1 žumance
Premaz
1 žumance
mleko
Ostalo
1 kašika masti
susam

Priprema:

Testo
1. Mleko i vodu sjediniti, dodati šećer i kvasac pa sve dobro promešati i ostaviti da kvasac zapeni.
2. U brašno dodati so pa promešati masu.
3. Zatim dodati kvasac i razgrejanu mast pa zamesiti testo da ne bude previše tvrdo. Ostaviti pokriveno na toplom mestu, da se duplira.
4. Spremno testo podeliti na dva dela a zatim premesiti, pokriti i ostaviti par minuta da odmori.
Punjenje
1. Izmrviti sir i pomešati sa kašikom masti i žumancem.
Finalni postupak
1. Jufke rastinjiti oklagijom u kružni oblik na debljinu oko 3-5 mm.
2. Raseći unakrsno na šesnaest delova a zatim filovati sirom. Blago zatvoriti preklapajući šire krajeve ka sredini i urolati.
3. Pleh od rerne namazati kašikom masti a zatim složiti pripremljene kiflice. Premazati umućenim žumancem sa malo mleka i posuti susamom.
4. Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 200ºC oko 15 minuta. Za hrskavije kiflice peći dok ne dobiju tamno braon nijansu. Pečene kiflice izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohlade pa služiti.

Predlažemo da pogledate i recepte za rebraste kiflice, buter kiflice, slane kiflice sa sirom, vanilin kiflice, bakine kiflice sa džemom