U savremenom svetu suočeni smo s različitim poremećajima prehrane što uključuje i netoleranciju na laktozu. Prema definiciji to je poremećaj koji, kod nekih ljudi zbog nedostatka enzima laktaze u crevima, uzrokuje mlečni šećer ili laktoza.
Pojavljuje se nekoliko sati nakon konzumiranja mleka ili mlečnih proizvoda, a može uključivati sledeće simptome: nadutost i želudačne grčeve, dijareju i u težim slučajevima povraćanje. Jačina simptoma zavisi od stepena nedostatka enzima laktaze. U težim slučajevima netolerancije laktoze, mleko i mlečne proizvode nije dozvoljeno konzumirati. Oni moraju biti zamenjeni pažljivim odabirom drugih namirnica i drugih proizvoda bez laktoze. Na tržištu su takođe dostupni mleko i mlečni proizvodi bez laktoze.
Stroga dijeta preporučuje se ako su simptomi jaki i ozbiljno smetaju u svakodnevnom životu. Kod lakšeg poremećaja slobodno se mogu konzumirati drugi mlečni proizvodi kao što su sir, jogurt, kefir i kiselo mleko. Oni sadrže manje laktoze i stoga ih žaludac lakše vari.
Kako možemo pomoći sebi u slučaju lakše netolerancije na laktozu?
• Konzumiranjem različitih fermentiranih mlečnih proizvoda možemo saznati koji nam više prijaju. • U određenim slučajevima možemo konzumirati uobičajeno mleko ali u manjim količinama. • Mlečne proizvode konzumiramo kao sastavni deo većeg obroka, npr. ručak (simptomi su znatno smanjeni ili ih uopše nema). • Ako je potrebno, povremeno konzumiramo dodatke ishrani, koji sadrže enzim laktazu.
I ne zaboravite – mlečni proizvodi takođe su ukusni prirodni izvor dobro iskoristivog kalcijuma i biološki visokovrednih belančevina. Shodno tome, potrebno ih je, ako je moguće, konzumirati svaki dan!