Sastojci:
za vanil-krem
– 5 g želatina
– 2 kašike mleka
– 3 dl slatke pavlake
– 2 kašike šećera u prahu
– 1 vanil-šećer
za žuti krem
– 2 dl soka od limuna
– rendana kora od 1 limuna
– 2 žumanceta
– 100 g šećera
– 1 kašičica maslinovog ulja
ostali sastojci
– 4 kriške dinje
– 1 preliv za kolače
– 1 dl sirupa od jagode
Priprema
Vanil-krem:
1. Želatin preliti hladnim mlekom i ostaviti da nabubri.
2. Posebno pomešati slatku pavlaku, vanil-šećer i šećer u prahu, pa kuvati dok se šećer ne otopi. Zatim skloniti sa ringle, dodati želatin i polako promešati.
Žuti krem:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti sok od limuna, žumanca, šećer i rendanu koru limuna te kuvati na umerenoj temperaturi dok ne proključa.
2. Potom dodati maslinovo ulje i kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
Finalni postupak:
1. U čaše sipati žuti fil i ostaviti da se stegne.
2. Preko njega sipati fil od vanile i ponovo vratiti u frižider da se stegne.
3. Kriške dinje očistiti i iseći na kockice, pa ih rasporediti preko žutog fila.
4. Preliv za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice i njime preliti dinje.
5. Odozgo naneti malo sirupa od jagoda.
SAVET PLUS:
Kao zamenu za dinju, možete koristiti kajsiju ili breskvu iz kompota.
Uživajte!
D.S.