Musaka od koprive
Sastojci:
– 500 g mlade koprive
– 200 g ljuspica soje
– 200 g pelata paradajza
– 1 glavica crnog luka
– 2 dl soka od paradajza
– 2 šargarepe
– 3 jajeta
– 2 dl pavlake
– 4 dl mleka
– 0,5 dl ulja
– mešavina začina, biber
Priprema
1. Koprivu preliti ključalom vodom, a potom je ocediti i sitno iseckati.
2. Crni luk i pelat paradajza iseći na kockice, a šargarepu izrendati na krupno rende.
3. Ljuspice soje preliti ključalom vodom i ostaviti da nabubre. Zatim ih ocediti od suvišne tečnosti.
4. Na malo ulja propržiti crni luk i šargarepu, te dinstati uz povremeno dolivanje vode dok povrće ne omekša. Potom dodati ljuspice soje i pelat paradajza.
5. Dinstati uz povremeno dolivanje soka od paradajza dok suvišna tečnost ne uvri.
6. Pred kraj dinstanja dodati začine po ukusu i promešati. 7. Vatrostalnu posudu nauljiti i dno prekriti jednom trećinom seckane koprive. Zatim naneti polovinu fila od soje pa
rasporediti drugu trećinu koprive. Isti postupak ponoviti još jednom.
8. Posebno umutiti jaja, mleko i pavlaku, te preliti preko musake. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.