Sastojci:
– 1,5 kg belog krompira
– 500 g blitve
– 600 g mlevene junetine
– 1 glavica crnog luka
– prstohvat belog luka u prahu
– 1/2 kašičice mlevene paprike
– 1 kašika paradajz pirea
– 3,5 dl neutralne pavlake
– 1 kašičica seckanog peršuna
– 4 kašike ulja
– mešavina začina, so
Priprema
1. Krompir obariti zajedno sa ljuskom pa ga ocediti od suvišne tečnosti. Ohlađeni krompir oguliti i iseći na kolutove.
2. Blitvu očistiti i kratko blanširati u slanoj vodi, a potom je ocediti i iseckati.
3. Crni luk iseći na kockice i propržiti na vrelom ulju da porumeni. Zatim dodati mlevenu junetinu te i nju kratko propržiti. Dinstati na umerenoj temperaturi uz povremeno dolivanje vode po porebi dok meso ne omekša.
4. Potom dodati paradajz pire, beli luk u prahu, mlevenu papriku, peršun i začine po ukusu. Sve zajedno dinstati dok suvišna tečnost ne uvri. Na kraju dodati blitvu i promešati.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti te dno prekriti kolutovima krompira. Premazati polovinom fila od mesa i prekriti redom krompira. Zatim naneti preostali fil od mesa i završiti redom krompira.
6. Preliti neutralnom pavlakom i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
D.S.