Start Glavna jela Musaka od šampinjona

Musaka od šampinjona

Foto: Smilja Jocić

 

Priprema: 90 min.

Pečenje: 25 min.

Mrsno jelo

Sastojci:

* 500 g šampinjona

* 2 glavice crnog luka

* 200 g pršute

* 2 čena belog luka

* 1 pakovanje tost hleba

* 400 ml mleka

* 3 jajeta

* 200 g pavlake

* 300 g kačkavalja

* 1 kašika seckanog peršuna

* 50 ml ulja

* biber

* so

Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na rebarca, beli luk na kolutove a pršutu na trake. Šampinjone iseći na listove.

2. Na malo ulja propržiti pršutu, crni i beli luk. Zatim dodati šampinjone, te sve zajedno dinstati dok pečurke ne omekšaju a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dinstanja dodati peršun i začine po ukusu.

3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, pa dno prekriti kriškama tost hleba prethodno umočenog u mleko. Preko tost hleba naneti polovinu pripremljenog fila od šampinjona i odozgo prekriti listovima kačkavalja. Posupak filovanja ponoviti još jednom i završiti natopljenim kriškama tost hleba.

4. Posebno umutiti ostatak mleka s jajima i pavlakom, te dobijenu smesu preliti preko musake.

5. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Pečenu musaku ostaviti da se prohladi a potom je iseći na kocke željene veličine i poslužiti.


Recept Smilje Jocić iz Niša