Foto: Smilja Jocić
Priprema: 90 min.
Pečenje: 25 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 500 g šampinjona
* 2 glavice crnog luka
* 200 g pršute
* 2 čena belog luka
* 1 pakovanje tost hleba
* 400 ml mleka
* 3 jajeta
* 200 g pavlake
* 300 g kačkavalja
* 1 kašika seckanog peršuna
* 50 ml ulja
* biber
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na rebarca, beli luk na kolutove a pršutu na trake. Šampinjone iseći na listove.
2. Na malo ulja propržiti pršutu, crni i beli luk. Zatim dodati šampinjone, te sve zajedno dinstati dok pečurke ne omekšaju a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dinstanja dodati peršun i začine po ukusu.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, pa dno prekriti kriškama tost hleba prethodno umočenog u mleko. Preko tost hleba naneti polovinu pripremljenog fila od šampinjona i odozgo prekriti listovima kačkavalja. Posupak filovanja ponoviti još jednom i završiti natopljenim kriškama tost hleba.
4. Posebno umutiti ostatak mleka s jajima i pavlakom, te dobijenu smesu preliti preko musake.
5. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Pečenu musaku ostaviti da se prohladi a potom je iseći na kocke željene veličine i poslužiti.
Recept Smilje Jocić iz Niša