Sastojci:
– 400g mlevenog mesa
– 400g makarona
– 300g pelata paradajza
– 150g kačkavalja
– 1 glavica crnog luka
– 2-3 čena belog luka
– 30 gr putera
– 2-3 kašike brašna
– 1 pavlaka za kuvanje
– 2dl mleka
– ulje, so, biber i bosiljak
Priprema:
Crni luk iseći na kockice propržiti na malo ulja, dodati iseckan beli luk i mleveno meso i pržiti dok ne promeni boju. Dodati pelat paradajiz iseckan na kockice začiniti i dinstati na umerenoj temperaturi. Odvojeno u manjoj posudi otopiti puter pa dodati brašno i kratko pržiti zatim dolivati pomešano mleko sa pavlakom za kuvanje uz neprekidno mešanje dok se sos ne zgusne. Začiniti solju i biberom. Makarone obariti u slanoj vodi pa ih ocediti. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju sipati polovinu makarona, preliti ih polovinom bešamel sosa zatim naneti fil od mesa.Potom naneti preostale makarone, preliti bešamelom posuti suvim bosiljkom i narendati kačkavalj. Peći u zagrejanoj rerni na 200 dok lepo ne porumeni, četrdesetak minuta.
Jednostavan recept za bešamel možete naći OVDE