Krompir je već neko vreme na lošem glasu, ali sasvim neopravdano, tako da mnogi zaboravljaju na njegove vredne sastojke.
Poslednjih godina prehrambeni trendovi menjaju se gotovo brzinom svetlosti. Ono što je do juče bilo zdravo danas više nije. Mnoge namirnice koje smo godinama doživljavali zdravima ili barem prihvatljivima odjednom su postale štetne i beskorisne. Jedna od takvih namirnica je krompir.
Povrće koje je prehranilo i od gladi spasilo mnoge naše pretke danas neki nazivaju praznom namirnicom koja ne sadrži baš ništa vredno. Da li je to zaista tako?
Prema nekim istraživanjima, prženi ili pečeni krompir i nije toliko vredna namirnica, ali to je rezultat agresivne termičke obrade koja uništava sve vredne sastojke. Međutim, to nije slučaj samo kod krompira. I druge namirnice gube svoja zdrava svojstva na visokim temperaturama.
U svakom drugom slučaju krompir nije ni štetan ni nezdrav. Naprotiv. Ako ga, primera radi, kuvate u kori, krompir zadržava sve svoje vrednosti koje su neki očito zaboravili. Iako ga pogrdno nazivaju “praznom” namirnicom, krompir sadrži mnogo vrednih sastojaka poput fenolnih jedinjenja, a po njihovoj količini bez problema staje rame uz rame razvikanom brokoliju.
Pritom, krompir sadrži flavonoide, a oni su zaslužni za zdravlje srca i krvnih sudova, štite organizam i od karcinoma, kao i od nekih plućnih bolesti.
Budući da nije razvikana namirnica, posebno poslednjih godina, mnogi ljudi ne znaju da krompir sadrži i velike količine vitamina C koji štiti od čitavog niza bolesti.
Krompir je i sjajan izvor vitamina B6, kao i zdravih vlakana. Zahvalan je i jer se može pripremati na brojne načine, ali treba izbegavati pržene krompiriće.
Istina je to da je krompir kaloričan i da ne treba preterivati s količinama, ali nema apsolutno nikakvog razloga da ga se odreknete u potpunosti. Posebno ne zato što ste čuli da je beskorisna namirnica jer u tome nema nikakve istine.
Izvor: Tportal
Foto: Freedigitalphotos.net/Mister GC