Start Kuvamo sa “Na tanjiru” zdrava gozba – Kuvamo sa Milicom Knežević

“Na tanjiru” zdrava gozba – Kuvamo sa Milicom Knežević

Tip jelovnika koji Milica najčešće osmišljava je za neformalnu večeru sa prijateljima, što je i odabrala za temu menija koji vam predstavljamo. Kako sama kaže, vremenom je ustanovila neka “pravila” koja joj pomažu prilikom odabira jela i bolje organizacije. Evo, šta ova gastro blogerka savetuje…
Za početak, trudim se da ne pretjeram sa brojem jela, iako često dođem u iskušenje da dodam “još samo ovo”. Recimo, ako krenete od predjela koje je već zasito i sastoji se od više jela, postoji velika mogućnost da vaši gosti uopšte ne budu raspoloženi za dezert. To sigurno ne želite!
Moj predlog je da predjelo bude lagano, u obliku grickalica poput krekera sa nekim umacima, prepečenih usoljenih orašastih plodova ili možda nekog slanog keksa sa sirom. Druga verzija bi mogla biti kombinacija salatica, sireva, maslina i slično. Ukoliko služite čorbu, gledajte na nju kao na toplo predjelo i eventualno prije toga poslužite samo neke grickalice uz prvo piće.
Kad osmišljavam glavni dio obroka, posebno obratim pažnju na to da se sve ono što je na stolu dobro uklapa jedno sa drugim, da bude dovoljno različito, ali opet, dobro izbalansirano ukusom i teksturom. Zamislim da imam od svega po malo na tanjiru i zapitam se da li se svi ukusi upotpunjuju.
Poslednja, ali možda i najvažnija stavka je da odaberem jela (ili najveći dio jela) koja se ne moraju spremiti direktno prije služenja, već se mogu održavati toplim ili se na kratko dokuvati prije serviranja. U tom slučaju, imam vremena da sredim kuhinju i sebe prije nego što gosti stignu i što je još važnije, slobodna sam da provedem najveći dio večeri sa njima umjesto u kuhinji.