Start Trikovi i saveti Najbolje ulje za prženje pomfrita

    Najbolje ulje za prženje pomfrita

    Prženi krompir pomfrit
    Foto: Guliver/Thinkstock
    Uz ovaj trik imaćete najukusniji pomfrit… Hrana pržena u dubokom ulju po definiciji se ne smatra zdravom. Ali, u ovom sočnom kulinarskom procesu možete se poslužiti zdravijim alternativama koji će imati najmanje negativnih posledica.
    Kada hranu pržite u dubokom ulju, namirnicu podvrgavate temperaturi od oko 175 do 190 stepeni Celzijusa. Visoka temperatura menja strukturu ulja i pržene hrane, pa je za takav kuvarski poduhvat važno koristiti najoptimalniji izbor.
    Na tržištu postoji veliki broj zanimljivih ulja, od čega su neki vrlo neobični. Ulje za prženje mora biti stabilno, odnosno otporno na visoke temperature. Kada se ulje počne dimiti, ono je uništeno, a hrana pečena u takvom okruženju nije preporučljiva za konzumaciju.
    Optimalno ulje trebalo bi da ima nezasićene i zasićene masti, a što je zasićenih masti više, to je ono i otpornije na visoke temperature prilikom prženja ukusnih zalogaja poput prženog krompira. Svakako, treba pripaziti i da ukus ulja ne prevlada kod završnog proizvoda, pa je zato najbolje odabrati neutralne vrste.
    Upravo zato, kokosovo ulje smatra se najzdravijim izborom za prženje hrane. Reč je o namirnici koja ima 90 posto zasićenih masti, a dokazano ostaje nepromenjenog kvaliteta čak i ako u njemu nešto pržite tokom osam sati na 180 stepeni. Ako ne preferirate ukus kokosovog ulja, isti kvalitet ima i domaća svinjska mast, ali ona je mnogo kaloričnija alternativa.
    Pomfrit je idealan kao prilog uz glavno jelo, ali je odličan i kao tzv. grickalica uz omiljeni film. Da bi tako pripremljen krompir bio “kao u restoranu”, treba ga pre prženja oko 10 minuta držati u činiji punoj hladne vode, kako bi se oslobodio suvišni skrob. Zatim, isečeni krompir dobro osušiti kuhinjskom krpom (protrljati) i dodati u ugrejano ulje.
    Isprženi pomfrit dobro procediti od ulja i začiniti neposredno pred serviranje, da bi što duže ostao hrskav.

    Ukoliko izbegavate prženje u dubokom ulju, pogledajte kako se priprema pomfrit bez ulja!