Start Odabrani recepti Najbolji način da proslavite svetski dan pice jeste da pripremite jednu!

Najbolji način da proslavite svetski dan pice jeste da pripremite jednu!

Zato smo za vas smo izdvojili nekoliko recepata za pripremu ukusnih zaloja na ovu temu!

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 65 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

400 g brašna
1 kašičica soli
20 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
180 ml tople vode
maslinovo ulje, biber
smokve
pršuta
bosiljak
med

Priprema:

1. Kvasac potopiti u toplu vodu, dodati šećer, promešati i ostaviti da zapeni.
2. U posudu usuti brašno i so, dobro promešati, a zatim dodati kvasac i malo ulja.
3. Umesiti testo tako da postane glatko i elastično pod rukom (10-ak minuta). Prekriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.
4. Smokve oprati i iseći na komade (četvrtine ili osmine).
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i ugrejati rernu na 250º C.
6. Nadošlo testo rastanjiti rukama na debljinu oko 1 cm i prebaciti na pleh.
7. Peći 6-7 minuta (toliko da počne da raste i postane rumeno), pa izvaditi iz rerne. Naizmenično poređati polovinu pripremljenih smokvi i šnite pršute. Sve začiniti sa malo bibera, blago preliti uljem i medom.
8. Nastaviti pečenje na 200º C dok testo ne dobije rumenu boju sa svih strana, a smokve blago svenu.
9. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi par minuta i dodati preostale sveže smokve i po koju šnitu pršute, prema ukusu. Sve ukrastiti listovima svežeg bosiljka i blago preliti uljem.