Start Odabrani recepti Najbolji način da proslavite svetski dan pice jeste da pripremite jednu!

Najbolji način da proslavite svetski dan pice jeste da pripremite jednu!

Zato smo za vas smo izdvojili nekoliko recepata za pripremu ukusnih zaloja na ovu temu!

Domaća pica
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 80 min
  • mirovanje 8-12 h
  • 6-8 osoba
  • Lako

Sastojci:

500 g oštrog brašna
500 g mekog brašna
5 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
½ kašičice šećera
25 ml ulja
400 ml tople vode

Priprema:

1. Kvasac pomešati sa šećerom, pa dodati 150 ml tople vode i ostaviti da zapeni.
2. Brašno prosejati, dodati so i promešati.
3. U pripremljeno brašno dodati kvasac, ulje i ostatak tečnosti pa zamesiti tvrdo i glatko testo. Potrebno je malo duže mesiti i imati u vidu da to nije hlebno testo već mnogo tvrđe.
4. Umešeno testo prekriti i ostaviti da naraste.
5. Testo preručiti na pobrašnjavljenu površinu i podeliti na šest jednakih delova i premesiti.
6. Svaku jufku uvitu u najlon foliju i dobro zatvoriti, pa ostaviti u frižideru do 12 sati da miruje (ili testo čuvati do deset dana u zamrzivaču, pa koristi po potrebi).
7. Sutradan, na pobrašnjavljenoj površini rastanjiti testo na debljinu do 0,5 cm, prečnika do 22 cm.
8. Premazati kečapom ili pelatom, dodati po 50 g šunke, 50 g šampinjona, 100 g kačkavalja, origano i masline.
9. Peći u ugrejanoj rerni na 220ºC oko deset minuta.
10. Izvaditi iz pećnice i poslužiti.