Sastojci:
– 5 kg crvenih mesnatih paprika
– 5 kg paradajza
– 1 kg luka
– 7,5 dl ulja
– 5 ljutih paprika
– 3 glavice belog luka
– 2 konzervansa
– so
Priprema
1. Crvene mesnate i ljute paprike ispeći na roštilju, zatim ih oljuštiti i oèistiti od semena. Ostaviti ih da odstoje kako bi se ocedile od suvišne tečnosti, a potom ih iseći na trake.
2. Paradajz popariti vrelom vodom, a potom ga oljuštiti i samleti. Crni i beli luk, takođe, oljuštiti i samleti.
3. U dubljoj šerpi na ulju kratko propržiti crni luk, zatim dodati papriku, paradajz, beli luk, ljutu papriku i posoliti po ukusu. Kuvati na umerenoj temperaturi dok suvišna tečnost ne ispari.
4. U gotovu još toplu ljutenicu umešati konzervans.
5. Staklene tegle dobro oprati, pa ih ugrejati. U ugrejane tegle sipati toplu ljutenicu, preklopiti celofanom i pričvrstiti gumicom.
6. Upakovane tegle utopliti i ostaviti da tako prenoće.
Savet plus: Ukoliko želite ljući ukus, dodajte više ljutih paprika.