Sastojci:
za kore
– 15 belanaca
– 30 kašika kristal šećera
– 15 kašika mlevenog keksa
– 15 kašika mlevenih oraha
– 1 prašak za pecivo
za fil
– 15 žumanaca
– 200 g šećera u prahu
– 5 dl mleka
– 5 kašika gustina
– 5 kašika kristal šećera
– 375 g putera
– 100 g bele čokolade
– 100 g mlečne čokolade
– 100 g čokolade za kuvanje
– 150 g seckanih oraha
– 150 g seckanog ”pti ber” keksa
za dekoraciju
– 60 g čokolade
– 4 kašike ulja
Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti pet belanaca u čvrst šlag, a zatim postepeno dodavati deset kašika kristal šećera i mutiti sve vreme.
2. Potom dodati pet kašika mlevenog keksa, pet kašika mlevenih oraha, 1/3 praška za pecivo i polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Fil:
1. Žumanca sjediniti sa šećerom u prahu i kuvati na pari mešajući sve dok se ne dobije kompaktna masa.
2. Posebno sjediniti mleko, gustin, kristal šećer i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
3. Ohlađene filove sjediniti, dodati puter i umutiti mikserom.
4. Dodati otopljenu belu, crnu i mlečnu čokoladu i takođe umutiti mikserom.
5. Na kraju dodati seckani keks, mlevene orahe i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Pečene kore premazati pripremljenim filom i naslagati jednu na drugu.
2. Čokoladu otopiti sa malo ulja, preliti preko torte i dekorisati po želji.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net