Start Deserti Torte Najlepše torte: Dubrovački šnit

Najlepše torte: Dubrovački šnit

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
za koru
– 10 belanaca
– 10 kašika šećera
– 1 kašika sirćeta
za fil
– 1 l mleka
– 10 žumanaca
– 60 g brašna
– 10 kašika šećera
– 2 vanil-šećera
– 250 g putera
– 5 dl slatke pavlake
– 250 g mlevenih lešnika
za dekoraciju
– 4 dl slatke pavlake

Priprema
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg. Postepeno dodati šećer i sirće, pa mutiti sve dok se ne dobije gust šlag.
2. Odgovarajući kalup obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu masu i sušiti u zagrejanoj rerni na 120 ºC.
Fil:
1. U većoj šerpi sjediniti 8 dl mleka, šećer i vanil-šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti ostatak mleka sa žumancima i brašnom. Dodati u ključalo mleko i nastaviti sa kuvanjem na umerenoj temperaturi, mešajući sve dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu masu dodati puter i umutiti mikserom.
4. Posebno umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag, polovinu dodati u fil i polako promešati.
5. Fil podeliti na dva dela, pa u jedan dodati mlevene lešnike.
Finalni postupak:
Osušenu i ohlađenu koru premazati filom od lešnika, naneti žuti fil bez lešnika i premazati ostatkom šlaga od slatke pavlake.