Sastojci:
Za koru
– 4 belanceta
– 5 kašika šećera
– 6 kašika mlevenih oraha
– 2 kašike brašna
– 1 dl mleka
Za fil
– 4 žumanceta
– 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
– 10 kašika šećera
– 8 dl mleka
– 5 dl slatke pavlake
– 10 kašika mlevenih oraha
– 10 g želatina u prahu
za dekoraciju
– 4 kašike šećera
– 0,5 dl mleka
– 3 dl slatke pavlake
Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst šlag, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje dok se ne otopi.
2. Potom dodati mlevene orahe i brašno te polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa u njega sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru izbockati viljuškom i preliti mlekom.
Fil:
1. U šerpu sipati 10 kašika šećera i zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje. Potom sipati 7 dl mleka i kuvati na umerenoj temperaturi da se karamel rastopi.
2. Posebno umutiti 4 žumanca, puding sa ukusom slatke pavlake i 1 dl mleka. Smesu sipati u karamelizovano mleko i nastaviti sa kuvanjem dok se ne zgusne.
3. Želatin preliti sa 4 kašike vode i sačekati da nabubri. Zatim ga dodati u fil i promešati.
4. Slatku pavlaku umutiti u šlag te dodati u fil i umutiti mikserom.
5. Dobijeni fil podeliti na dva dela pa u jedan deo dodati mlevene orahe.
Finalni postupak:
1. Karamelizovati 4 kašike šećera, a potom ih preliti sa 0,5 dl mleka. Posebno umutiti 3 dl slatke pavlake te dodati otopljeni karamel i izmiksati.
2. Koru premazati filom sa orasima, zatim naneti karamel fil i poravnati. Na kraju celu tortu premazati karamel šlagom.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net