Sastojci:
za kore
– 7 jaja
– 7 kašika šećera
– 7 kašika brašna
– 5 kašika mlevenih oraha
– 40 g čokolade
za karamel fil
– 2 jajeta
– 250 g šećera
– 125 g margarina
– 50 g seckanih oraha
za vanil-fil
– 1 puding od vanile
– 125 g margarina
– 4 dl mleka
– 5 kašika šećera
za dekoraciju
– 2 krem šlaga od čokolade
Priprema
Kore:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. U belanca postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodavati jedno po jedno žumance i mutiti mikserom. Na kraju dodati brašno, mlevene orahe i rendanu čokoladu pa polako promešati varjačom.
3. U okrugao kalup za tortu obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 *C dok ne porumeni.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim je poprečno preseći dva puta kako bi se dobile tri kore.
Karamel fil:
1. Umutiti jaja sa 150 g šećera i kuvati na pari dok se šećer ne otopi.
2. Kada se masa zgusne, dodati margarin i mešati dok se ne otopi.
3. Posebno otopiti 100 g šećera na umerenoj temperaturi. Presuti u nauljen pleh i sačekati da se ohladi. Zatim karamel izlomiti i samleti na mašini za mlevenje.
4. Samleveni karamel sjediniti sa masom od jaja, dodati seckane orahe i polako promešati.
Vanil-fil:
1. U manju šerpu sipati 3 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Zatim dodati mešavinu preostalog mleka i puding od vanile. Kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne.
3. U ohlađen puding dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom karamel fila, zatim naneti polovinu fila od vanile i preklopiti drugom korom.
2. Isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom.
3. Krem šlag od čokolade pripremiti prema uputstvu sa kesice i premazati tortu.
SAVET PLUS:
Tortu po želji možete dekorisati otopljenim šećerom.