Sastojci:
Za kore
– 15 belanaca
– 15 kašika šećera
– 150 g seckanih oraha
– 375 g seckanih
– suvih smokava
– 6 kašika brašna
– 200 g čokolade
Za fil I
– 15 žumanaca
– 10 kašika šećera
– 250 g putera
Za fil II
– 300 g šlaga
– 4 dl mineralne vode
– 200 g bele čokolade
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 5 kašika šećera uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam.
2. Potom dodati 50 g seckanih oraha, 125 g seckanih suvih smokava i 2 kašike brašna pa polako promešati.
3. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 160ºC oko 20 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore. Pečene kore
preliti otopljenom čokoladom.
Fil I:
Žumanca i šećer umutiti na pari i ostaviti da se ohlade. Potom u smesu dodati omekšali puter i umutiti mikserom.
Fil II:
Umutiti šlag sa mineralnom vodom, a zatim dodati istopljenu, prohlađenu belu čokoladu i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
Tortu filovati na sledeći način: kora, 1/2 fila I, 1/2 fila II, kora, ostatak fila I, ostatak fila II, kora.