Start Deserti Torte Najlepše torte: Torta pahuljica

Najlepše torte: Torta pahuljica

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana
  • 120 minuta
  • 10 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kore
15 belanaca
300 g šećera
300 g kokosa u prahu
Fil
15 žumanaca
1 jaje
250 g šećera u prahu
400 g čokolade sa ekspandiranim pirinčem
250 g putera
Glazura
100 g čokolade
50 ml ulja

Priprema:

Kore
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 5 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 100 g šećera i mutiti sve dok se šećer ne otopi.
2. Zatim dodati 100 g kokosa u prahu i polako promešati.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu smesu za koru i peći u zagrejanoj rerni na 180ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Fil
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca, jaje i 125 g šećera u prahu, pa kuvati na pari i mešati sve vreme dok se ne zgusne.
2. Zgusnut fil skloniti sa pare, dodati izlomljenu čokoladu sa ekspandiranim pirinčem i mešati dok se ne otopi.
3. Posebno umutiti puter omekšao na sobnoj temperaturi i preostali šećer u prahu. Dodati u prohlađen fil i dobro izmešati.
Finalni postupak
1. Pečene kore premazati pripremljenim filom i naslagati jednu na drugu.
2. Čokoladu otopiti sa malo ulja, preliti preko filovane torte i dekorisati po želji.