Start Zanimljivosti Najnovija istraživanja dokazala: Netolerancija na gluten ne postoji

Najnovija istraživanja dokazala: Netolerancija na gluten ne postoji

images

Piter Gibson, profesor gastroeneterologije na  Univerzitetu “Monaš”  u Melburnu i direktor gastroenterološkog odeljenja u tamošnjoj bolnici , “The Alfred Hospital”, pre tri godine je tvrdio da postoji veza između glutena i problema sa varenjem. Danas ovaj naučnik ponovnim eksperimentom nije dokazao svoje tvrdnje.

Prvo istraživanje ovog naučnika važilo je kao najjači dokaz preosteljivosti organizma na gluten. Njegovi dokazi uverili su veliki broj ljudi širom sveta da je ishrana bez glutena zdrava ishrana i da će tako biti zaštićeni od gastoeneteroloških problema. Zato se pribegavalo striktnom izbegavanju ove belančevine, koje ima u pšenici, raži i  ječmu.

Ponovni eksperiment Gibsona imao je poražavajuće rezultate, prenosi “Real Clear Science” . U isptraživanju su učetvovale osobe koje imaju “netoleranciju na gluten”. Tokom ekesperimenta one su podeljene u grupe, određeni broj ispitanika je uzimao hranu bez glutena, pojedini su konzumirali narminice sa niskim sadržajem ovog sastojka, ostali hranu bez glutena, dok su pojedini držali placebo dijetu. Istraživanje je trajalo  nedelju dana i ustanovljeno je da nema nekih posebnih reakcija na gluten.

Kod svih ispitanika su se javili mučnine, nadimanje, gasovi i bolovi u stomaku. Zabeležen je nocebo efekat, odnosno dokazano je da verovanje da će gluten nešto loše učiniti njihovim organizmima upravo dovodi do pomenutih smetnji.

ŠTA JE ZAPRAVO GLUTEN

Gluten vrsta belačevine, koju čine dva proteina, gliadin i glutenin. Ne postoje naučni dokazi koji pokazuju da je ishrana bez glutena, u proseku,  najjzdraviji izbor za ljude.

Opreznost se preporučuje i neizbežna je samo kod osoba koje imaju celijakiju, nepodnošljivost organizma na gluten, koji kod određenog broja pacijenata izaziva teško oštećenje sluznice tankog creva i umanjuje resporpciju hrane.

Takođe, naučnici su kod veoma malog broja ljudi, koji nemaju pomenuto oboljenje, nakon konzumiraja glutena, primetili simptome karakteristične za celijakiju.

U tim slučajevima, bezglutenska ishrana jeste rešenje, ali ocenjivanje glutena kao štetnog sastojka više ne važi.

Izvor: zena.blic.rs