Najpopularnija jela na svetu su ona koja čine italijansku kuhinju, a samim tim upravo to ovu kuhinju čini i najpopularnijom na svetu. Italija – zemlja ljubavi, hrane i vina.
Na formiranje i konačne karakteristike italijanske kuhinje uticala su mnoga istorijska događanja, što je slučaj sa većinom nacionalnih kuhinja. Na primer, na Siciliji su primetni tragovi arapske kuhinje ali nije za čuditi se ni to da se u Trstu rado sprema mađarski gulaš.
Italija je bogata namirnicama, kako onim koje se uzgajaju na kopnu a ono i morskim plodovima i ribom. Iako je svaki region u Italiji prepoznatljiv po tipu ishrane tj. osobenosti i tradicionalnim jellima, generalna ocena je da je osnovno pravilo da trpeza mora biti puna. Obrok se započinje predjelom, zatim sledi prvo jelo (rižoto ili tortelini), drugo jelo obično sadrži ribu ili meso, zatim sir i na kraju desert uz obavezan espreso.
Predjelo se može sastojati i do petnaestak ukusnih zalogaja, čiji sastojci mogu varirati od regiona do regiona, a može se sastojati i samo od Parma šunke sa maslinama i hlebom.
Ono što je nezaobilazno uz obrok jeste vino, kako bi se celina zaokružila i omogućio potpuni tj. što veći užitak.
Recepte za neka od jela italijanske kuhinje možete pogledati na ovom linku.