Start Zanimljivosti Najzdravije vrste mesa su…

Najzdravije vrste mesa su…

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Riba

Verovatno ste i pretpostavili da je riba na prvom mestu. Mnogi je uvrštavaju u najzdravije meso na planeti. Ne samo da važi za odličan izvor proetina, već je vrlo bogata omega 3 masnim kiselinama, koje su ključne za naš nervni sistem i mozak, i važne za ponašanje i učenje.
Ribe poput lososa, skuše i tune sadrže većinu nama važnih masnih kiselina, ali i vitamine B grupe, vitamin D i kalcijum. Divlje ribe imaju više vitamina od onih uzgajanih u ribnjacima. Ako jedete ribu s kostima obezbeđujete telu minerale i hijaluronsku kiselinu, važne za zdravlje kostiju. Naravno, oprez se predlaže posebno sa krupnijom ribom (poput tune), koja može biti prepuna žive ili čije meso može biti zagađeno.

Piletina i ćuretina

Ako smatrate nešto zdravim mesom jer ima nizak nivo zasićenih masti, onda su piletina i ćuretina izbor za vas. Belo pileće meso je odličan izvor proteina (8 do 9 gr u 30 gr mesa). Tamnije meso (recimo iz karabataka i bataka) ima malo više zasićenih masti, ali i vitamin D i vitamine B grupe. Ćuretina ima više proteina i kalorija po gramu, a sadrži i triptofan, amino kiselinu koja izaziva pospanost.
Ako kupujete piletinu i ćuretinu predlažemo da pronađete lokalne uzgajivače, koji ne drže životinje u kavezima i koji ih hrane zdravo i da od njih nabavljate meso, jer je takva hrana neuporedivo zdravija od one koju nam nude u marketima ili pojedinim mesnicama.

Govedina

Iako ima dosta zasićenih masti, čista govedina je dobar izvor proteina, samo se trudite da je pripremate bez mnogo masnoća. Takođe, za odličan izvor gvožđa važi goveđa jetrica. Naravno, trudite se da kupujete domaće, lokalno ili organsko meso.

Divljač

Divlje meso je uvek zdraviji izbor: fazani, zečevi, divlje patke, divlji golubovi, … Ovo meso obično sadrži manje kalorija i zasićenih masnoća. Sadrže više polinezasićenih masti, ali i zdravih omega 3 masnih kiselina. (Pazite samo da je meso provereno i testirano).

Bube

Da, i bube su jestive. Naučinici iz Pekinga su nakon jednog velikog istraživanja došli do zaključka da je najbolje (u svakom pogledu), najzdravije i najmanje štetno meso gusenica svilene bube – ima više cinka od semenki bundeve, više proteina od mesa puža. Oko 450 gr ovog mesa u prahu obezbeđuje vam potreban dnevni unos vitamina B12. I, naravno, imaju vrlo vrlo malo zasićenih masnih kiselina.