Start Zanimljivosti Namirnice koje povećavaju rizik od karijesa

Namirnice koje povećavaju rizik od karijesa

ThinkstockPhotos-483717355Šećer je glavni neprijatelj zdravih zuba, a skriva se u slatkišima, gaziranim sokovima i u citrusima. Pomorandža, limun i grejp obiluju jakom kiselinom koja nagriza gleđ i pospešuje propadanje zuba.

Bombone su pune šećera i lako se zalepe za površinu zuba što sprečava neutralizaciju kiselina. Bakterije u ustima pretvaraju šećer iz bombona u kiselinu koja potom oštećuje gleđ i ubrzava nastanak karijesa.

Na zubima žive bakterije koje se hrane šećerom, a u jednoj limenci gaziranog pića ima dosta šećera. Osim toga, gazirana pića sadrže fosfornu i limunsku kiselinu koja omekšava gleđ, podstiče propadanje zuba i povećava rizik od karijesa.

Slično kao bombone i hleb, testenina i krompir obiluju šećerom i lepe se na zube. To oštećuje zubnu gleđ i povećava rizik od karijesa zbog čega se preporučuje čišćenje zuba koncem.

Izvor: Stil
Foto: Thinkstock