Staklene ili zemljane posude su idealne za pripremu i čuvanje domaćeg jogurta.
Sastojci:
1 l punomasnog mleka
1-2 kašike jogurta
Priprema:
1. Zagrejte mleko na srednjoj vatri dok se uz ivicu šerpe ne pojave mehurići. Ulijte ga u veću posudu i pustite da se ohladi na 44-46 stepeni. Naravno, najbolje je da temperaturu izmerite termometrom, ali ako ga nemate, onda je temperatura odgovarajuća ako 20 sekundi možete da držite prst uronjen u mleko.
2.U posebnu činijicu stavite jogurt, dodajte malo toplog mleka i promešajte. Mešavinu ulijte u mleko u velikoj posudi, trećinu po trećinu, i svaki put dobro promešajte. Pokrijte i ostavite na toplom (može i na sobnoj temperaturi tokom noći) 6-8 sati. Gotov jogurt stavite u frižider na 8 sati.
Izvor: Stvarukusa
Foto: Flickr