Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja
25 g putera
1 glavica crnog luka
100 g pirinča (arborio rice)
1 kašičica soli
½ kašičica bibera
3 niti šafrana
350 ml bujona
50 ml belog vina
30 g putera
30 g parmezana
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseckati na kockice. Šafran potopiti u vruć bujon.
2. Ugrejati šerpu pa usuti ulje i puter. Odmah dodati crni luk, blago posoliti i dinstati na umerenoj temperaturi uz redovno mešanje.
3. Zatim, dodati prethodno opran i prosušen pirinač pa kratko upržiti sa lukom (2-3 minuta). Mešati sve vreme kako se pirinač ne bi zalepio za dno posude.
4. Naliti bujonom i vinom pa sve dobro promešati. Poklopiti i kuvati 15-ak minuta uz povremeno mešanje. U drugoj polovini kuvanja tj. nakon što tečnost vidno uvri pirinač što bolje mešati bez prekida.
5. Kada je pirinač skuvan (ne sme biti suve strukture, mora biti kremast, po potrebi doliti još malo tečnosti) šerpu skloniti sa ringle, dodati puter i promešati. Šerpu prekriti pamučnom krpom i poklopiti.
6. Nakon 5-6 minuta otklopiti i u rižoto dodati rendani sir. Sve promešati i odmah služiti.