Ova bistra supa daće divan ukus jelima…
Važan sastojak mnogih jela je upravo dobro pripremljen bujon, bistra supa čiji glavni sastojak mogu da budu meso, riba ili povrće. Možete ga koristiti kao supu, ali i dodavati raznim jelima i sosevima.
Najkorisniji i najlakši za pripremu je svakako bujon od povrća.
Sastojci i priprema bujona od povrća:
Povrće poput luka, celera, šargarepe, peršuna, tikvice i paradajza nasecite na manje komade i stavite na malo ulja u vruću šerpu, pa dinstajte na jačoj vatri uz povremeno mešanje.
Kad povrće dobije zlatno-smeđu boju, dodajte vodu ( za 1 kg povrća potrebno je 5 litara vode).
Kad voda provri, kuvajte na jakoj vatri još 10 minuta, bez dodavanja začina. Nakon toga sav sadržaj procedite kroz sitnu cediljku.
Ovako pripremljen bujon možete koristiti za pripremu rižota, variva i gulaša. A ako mu dodate malo mesa ili sirove kosti, dobićete bujon od mesa
Izvor: ordinacija.hr
Foto: Flickr