Recept za domaći pindžur
Sastojci:
– 5 kg paradajza
– 7 kg crvene mesnate paprike
– 8 dl ulja
– 250 g šećera
– 3 dl sirćeta
– 2 kašike soli
– 2 glavice belog luka
– 1 veza peršuna
– 100 g ljute mlevene paprike
– 2 konzervansa
Priprema
1. Papriku ispeći na roštilju, a potom je oguliti, očistiti od semena i krupno samleti.
2. Paradajz popariti, oljuštiti koru, pa je staviti u veću šerpu da se kuva.
3. U paradajz dodati ulje, šećer, so i sirće, te kuvati na umerenoj temperaturi 60 minuta, uz povremeno mešanje.
4. Zatim dodati pečenu i ljutu papriku, peršun i beli luk, te kuvati još 30 minuta.
5. Gotov pindžur skinuti sa ringle i umešati konzervans.
6. Staklene tegle dobro oprati, a potom ih ugrejati. U ugrejane tegle sipati topao pindžur, preklopiti krugovima celofana i pričvrstiti gumicom.
7. Upakovane tegle utopliti i ostaviti da tako prenoće dok se ne ohlade.
Savet plus: Pečenu papriku poklopiti kako bi se potparila i lakše ljuštila, a potom je ocediti od suvišne tečnosti.