Sušeni paradajz
Šta je potrebno od sastojaka?
Od sastojaka vam treba oko 3 kg paradajza sorte šljivarica, nekoliko gajbi za voće (koje će vam pokloniti ljubazni prodavači voća i povrća).
Trebaće vam i jedna litra maslinovog ulja, nekoliko čenova belog luka, nekoliko listova bosiljka, malo ruzmarina, bibera i soli.
Kako ga pripremiti za sušenje?
Paradajz prepoloviti i očistiti ih koštica, te položiti na dno gajbe sa korom prema dole. Slažite ih samo u jednom sloju.
Malo ih posolite i pobiberite, pospite ruzmarinom i stavite na sunce. Na kraju dana, kutije unesite u zatvoreni prostor, a ujutro ih opet iznesite na sunce. Nakon tri dana sunčanja paradajz će potamneti i smežurati se. Tada koru ogulite i dobićete najukusniji proizvod od paradajza.
Finalni postupak
Oguljeni paradajz potopiti u maslinovo ulje koje ste sipali u sterilizirane tegle, dodajte malo bibera u zrnu, nekoliko čena belog luka i nekoliko listova bosiljka. Ovako pripremljeni paradajz sjajan je dodatak sendvičima, kanapeima, umaku za testenine, a možete ih poslužiti i uz sir i fini domaći hleb ili pogaču.
Oduševićete i ukućane i goste!
Još recepata za zimnicu od paradajza potražite OVDE