Zašto stalno kupovati sir kada u komociji svoje kuhinje možete relativno brzo i lako pripremiti domaći sir.
Sastojci:
1 l kravljeg mleka
20 ml hladne vode
½ kafene kašike sirila (maje)
pamučno platno
Priprema:
1. Mleko usuti u širu a pliću šerpu, pa prokuvati na umerenoj temperaturi dok ne počne da se dimi i stvara penica na vrhu.
2. Temperatura treba biti podnošljiva za vas kada mali prst umočite u mleko.
3. Odložiti sa strane na par minuta.
4. U šoljici pomešati vodu i sirilo, pa dodati u mleko u finom mlazu, sve vreme mešajući do dna posude. Poklopiti mleko, umotati u nešto toplo, pa ostaviti pokriveno 20-30 minuta.
5. Nakon toga, zgrušano mleko nožem preseći na više mesta.
6. Oprati platno vrućom vodom, pa raširiti preko cediljke unakrst jednu preko druge, a sve staviti nad dublji sud u koji će se cediti surutka.
7. Zatim, tacnom ili plitkim tanjirićem zahvatati mleko i stavljati u gazu sve dok ima zgrušanog mleka u šerpi.
8. Nakon toga, pokupiti krajeve gaze pa ih blago odići, zavezati i ostaviti sir da se cedi najviše 30 minuta. Posebno je važno da se sir ne precedi tj. da se ne dobije suva gruda.
OVDE možete pronaći recept za savršeno ukusnu heljodopitu…