Ljudski mozak ponekad zna da se “preračuna” u brojanju kalorija. Skloni smo, naime, sami sebe da zavaramo, te da dodavanjem zdravih preliva u nezdrave obroke, verujemo da ćemo pojesti manje kalorija, pokazali su rezultati studije koje je sproveo magazin “Forbs”.
U Forbsovom istraživanju, učesnici su zamoljeni da procene kalorijski iznos zdravih i nezdravih obroka, od salate do kolača.
Zanimljivo je da su, u slučaju kada je parčetu torte dodat voćni preliv, isptanici procenili kako takav obrok ima za 16 odsto manje kalorija od onog bez preliva.
To znači da naš mozak misli kako zdravi dodaci nezdravoj hrani, na neki način, oduzimaju kalorije. Isto tako, učesnici su kalorični kolač od šargarepe, samo zbog povrća, ocenili zdravijim obrokom od čokoladne torte, iako je kolač od šargarepe imao duplo vise ugljenih hidrata i masti.
Studija je pokazala da će konzumenti radije pojesti velike količine nezdrave hrane, ako taj obrok ima zdrav preliv.
Pre nekoliko godina magazin Dietary Decoys objavio je slično istraživanje, koje je izučavalo kako naš mozak reaguje na određene namirnice na jelovniku.
Istraživači su studentima ponudili jelovnike iz dva restorana: jedan je nudio pomfrit, pileće medaljone i pečeni krumpir, a drugi isto to, uz salatu.
Trideset tri odsto studenata odabralo je pomfrit s menija na kojem je ponuđena salata, iako se pomfrit smatra nezdravom namirnicom.
Tekst: Life Content
Izvor: Tportal.hr