Ne očajavajte ako vam hrana zagori i ostavi tragove u posuđu. Evo trikova za efikasno uklanjanje zapeklih ostataka. Čak i najiskusnijim domaćicama se desi da im ponekad zagori hrana i ostavi uporne zapekle mrlje koje je, nbar naizgled nemoguće ukloniti. Bez obzira da li je u pitanju zagorelo mleko, sosovi ili druga hrana, predstavljamo vam dva načina za efikasno čišćenje zagorelih šerpi. U zagoreloj šerpi skuvati tri prsta vode u kojoj je rastvoreno malo praška za pecivo – i zagoreli deo na dnu šerpe skinuće se veoma lako. Kod šerpi koje su mnogo zagorele stavlja se i malo deterdženta i dobro se istrlja žicom za ribanje posuđa.
Za drugi način čišćenja šerpi će vam biti potrebno tri kašike sirćeta, kašika sode bikarbone i dve šoljice vode. U šerpu sipajte vodu i dodajte sirće. Zatim stavite na ringlu i pustite da proključa. Šerpu sklonite sa ringle i stavite u nju sodu bikarbonu. Ispraznite šerpu i oribajte je grubom stranom sunđera. Ako je mrlja uporna, koristite i žicu za ribanje, a možete dodati još malo sode bikarbone. Primenom ovih saveta ćete uštedeti vreme pranja posuđa, a zagorele šerpe vam više neće predstavljati noćnu moru.
Izvor: stvarukusa