U kineskoj kuhinji svakodnevno uživa gotovo trećina svetske populacije. Sva kineska jela pripremaju se od hrane isečene na male komade, pošto kineska kultura viljuške i noževe posmatra kao oružje. Hrana je veoma kratko izložena visokoj temperaturi, pa svi korisni sastojci (vitamini i minerali), kao i boja sveže hrane, ostaju sačuvani.
Pirinač je osnovni i ključni sastojak kineske kuhinje, ali u severnom delu Kine dominiraju jela koja u osnovi imaju žitarice, kao što su testenine od pšeničnog brašna. Upravo njih je čuveni moreplovac Marko Polo doneo u Italiji i prekrstio u špagete.
Riba je takođe sastavni deo kineske kuhinje i uglavnom se servira cela i kuvana, za razliku od drugih kultura gde se riba uglavnom servira isečena na filete.
Tokom obroka, svaka osoba ima svoju činiju sa pirinčem, dok se prateće jelo služi u jednom velikom, zajedničkom tanjiru. Ovaj običaj nije karakterističan za restorane u Evropi i Americi, gde se kineska jela ipak služe zasebno za svakog gosta.