Od starog hleba možete da napravite mnogo toga: prezle, musaku, bruskete, prženice…
Višak hleba obično završi u korpi za smeće ili kao dodatak ishrani životinja.
Međutim, ovu pecivo možete da iskoristite na više načina.
Evo nekoliko saveta šta da uradite sa hlebom koji vam je pretekao.
Zamrznite ga
Hleb star nekoliko dana može da stoji u zamrzivaču dva meseca. Kada ga izvadite, poprskajte ga sa malo vode ili ulja i zagrejte u rerni.
Prezle
Osim što su ukusnije i zdravije od kupovnih, domaće prezle su i mnogo jeftinije. Stari hleb zapecite u rerni dok se potpuno ne osuši i ne stvrdne, a zatim ga izdrobite rukom, izrendajte ili usitnite u blenderu.
RECEPTI ZA POHOVANA JELA
Pohovani šaran
Punjeni pohovani pileći bataci
Pohovani karfiol
Punjena pohovana šunka
Musaka
Hleb koji je pretekao može da posluži i kao ukusan dodatak jelima. Isecite ga na kockice i dodajte u musaku, gulaš, sataraš, čorbe, sveže salate…
RECEPTI ZA MUSAKU
5 načina da pripremite musaku
Musaka od karfiola i brokolija
Bruskete i prženice
Od starog hleba domaćice najčešće prave ukusne prženice, a možete i da ga upotrebite za hrskave bruskete.
Testenina za supu i čorbu
Bajati hleb isecite na kockice i dodajte u domaću supu i čorbu umesto testenine.
RECEPTI ZA ČORBE
Krem čorba od graška
Krem čobra s boranijom
Krem čorba s povrćem
Teleća kisela čorba
Uživajte!
D.S.