Start Restoranski vodič Nenad Knežević Knez: Hrana je moj hobi!

Nenad Knežević Knez: Hrana je moj hobi!

knez2
Pevača Nenada Kneževića Kneza svake subote gledamo u popularnom muzičkom takmičenju “Tvoje lice zvuči poznato”, u kojem i te kako zna da zablista u sjajnim transformacija. Jedan od najpopularnijih pevača devedesetih godina prošlog veka, vlasnik hitova “Ti si kao magija”, “Tina bambina”, “Jednom mila”… osim što je pokazao da je odličan imitator, otkrio nam je da ima još jedan talenat – za kulinarstvo.
Kao učesnik rijalitija “Survajvor” imao je priliku da kuva za ostale ukućane i time da pokaže svoje kulinarske sposobnost. Doduše morao je to činiti u oskudici jer je program bio takvog karaktera. O tome kako se zaista snalazi u kuhinji, šta voli da jede i gde izlazi kada želi da uživa u hrani popričali smo sa Nenadom…

Kako se snalazite u kuhinji?
“Slobodno mogu reći da imam puno iskustva na polju gastronomije. Moj hobi je hrana. Na neki način ja sam i profesionalac. Aktivno pratim sve što se značajno dešava na tom polju u zadnjih 15 godina. Informišem se o najnovijim receptima i novinama u svetu kulinarstva. Informišem se o razvoju novih tehnika u pripremanju hrane. Pratim i dodelu ‘Mišelinove zvezde’, koja je najveća i napoznatija nagrada u tom domenu. Vodim računa da posuđe u kome se hrana priprema bude zaista kvalitetno i vrhunske izrade. Lično kući imam najnoviji komplet posuđa iz inostranstva u kome se pripremaju potpuno zdravi obroci. Noževi koji se koriste kod mene kući su iz tog kompleta i vrhunske su izrade. Da biste imali potpun ugođaj i uživali maksimalno u hrani morate voditi računa i o tim stvarima.”

Planovi:
“Ukoliko budem u mogućnosti u narednom periodu bih otvorio svoj restoran i bavio se ugostiteljstvom. Uverenja sam da je sve moguće, ako čovek u nešto čvrsto veruje i zacrta sebi neki cilj on će ga i ostvariti.”

Omiljena hrana:
“Najbolja kuhinja na svetu je svakako Francuska. Oni su tu bez premca broj jedan u svetu i to je opšte poznata činjenica. Njihovi kuvari su najbolji a njihovi restorani imaju najkvalitetniji meni i uslugu. Naravno teško je doći do pravog i originalnog recepta, jer to kuvari čuvaju samo za sebe, to spada u domen poslovne tajne. Ali još uvek ima ljudi koji nemaju problem da podele sa drugima svoje znanje i od takvih treba učiti. Takođe treba da znate da je teško napraviti neko jelo koje ste probali nekad, negde jer najčešće nemate sve podatke, odnosno recepti koji kruže su često netačni i nepotpuni. Francuzi su od spremanja hrane napravili umetnost. Oni stvaraju vrhunske kreacije, hrana je neverovatno ukusna, a izgled i kombinacije neobičnih aroma i ukusa ostavljaju vas bez daha.”

Omiljeni restoran:
“Ima ih zaista puno ali za ovu priliku bih izdvojio restoran “Carantec” u Francuskoj, koji ima 3 Mišelinove zvezdice a glavni kuvar je “ Patrick Jeffroy”. Za sve ljubitelje vrhunskog gastro užitka preporučujem ribu ili divljač koja je pripremljena tako da ostanete bez daha.”

Domaća kuhinja:
“Volim domaću kuhinju i znam sva jela i lično da pripremam. Navešću samo neka od njih: Pasulj sa rebarcima, prebranac, variva, grašak, boranija, pečenje…”

Savet:
“Posvetiti se tome što radite i radite to sa uživanjem, rezultat neće izostati. Puno je stresa oko nas, pokušajte da ga umanjite provodeći što više vremena sa dragim ljudima uz dobar zalogaj i čašu vina.”

compo resto

salon blue

Tekst: Dejan Ajduković, Life Content
Foto: www.hoteldecarantec.com