Start Deserti Torte Nenina torta

Nenina torta

neninaSastojci:

Za kore:
– 12 jaja
– 12 kašika šecera
– 12 kašika mlevenih lešnika
– 12 kašika brašna

Za fil:
– 250 g ”dijavit” margarina
– 300 g mlevenih lešnika
– 300 g mlevenog keksa
– 10 krem bananica
– 100 g suvog groža
– 200 g šecera u prahu
– 1 l koka-kole
– 200 g šlag krema
– kisela voda ili mleko za mučenje šlaga

Priprema:

Kore:
1. Ulupati 4 belanceta u čvrst šam postepeno dodajuci 4 kašike šecera, pa dodati 4 žumanceta, jedno po jedno, neprekidno muteći.
2. Zatim umešati po 4 kašike brašna i mlevenih oraha i sve lepo varjačom promešati.
3. Smesu uliti u okrugli kalup srednje veličine obložen pek- -papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
4. Od preostalog materijala na isti način napraviti još dve kore.

Fil:
1. Penasto umutiti margarin sa šecerom u prahu, a zatim umešati mlevene lešnike, mleveni keks, suvo grožđe i sitno seckane krem bananice.
2. Na kraju u smesu polako dolivati koka-kolu (oko 6 dl) sve dok se ne dobije homogena smesa.

Finalni postupak:
1. Prvu koru preliti sa malo koka-kole i premazati je 1/3 fila. Preklopiti drugom korom i takođe natopiti koka-kolom.
Premazati filom, te završiti trećom korom.
2. I treću koru natopiti koka- -kolom, pa celu tortu premazati preostalim filom.
3. Umutiti šlag krem sa kiselom vodom ili mlekom i ukrasiti celu tortu.

Recept Dušice Tasev iz Pirota
Arhiva: Torte i kolači