Sastojci:
Za testo:
250 g oštrog brašna
250 g mekog brašna
200 g masti
250 g šećera u prahu
1 jaje
200 g mlevenih oraha
1-2 kašike mleka
Za fil:
200 g mlevenih oraha
30 ml ruma
6 kašika marmelade od kajsija
Ostalo:
metalni kalupi za orahe
mast za podmazivanje
brašno za posipanje
Priprema:
1. Utrljati hladnu mast u brašno, dodati šećer u prahu, jaje i mlevene orahe pa umesiti testo. Ako se mrvi i raspada, dodati kašiku-dve mleka. Oblikovati ga u loptu, uviti u prozirnu foliju i ostaviti na hladnom pola sata.
2. Otkidati komadiće testa i utiskivati ih u podmazane i brašnom posute kalupčiće. Paziti da se ne prepune i da sredina ostane udubljena.
3. Napunjene kalupe poređati u pleh i peći u rerni zagrejanoj na 180°C.
4. Prohlađene orahe vrhom noža odvajati iz kalupa, a potom ih istresti na tacnu. Ostaviti da se sasvim ohladi.
5. Pomešati mlevene orahe, rum i marmeladu od kajsija, pa tim filom punuti udubljenja na keksu. Spajati po dve polovine oraha.
6. Gotove kolače čuvati zatvorene u limenoj kutiji.
Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net