Start Predjela Peciva Neodoljivo pecivo: Lepinje s tunjevinom

Neodoljivo pecivo: Lepinje s tunjevinom

Foto: Dobra Hrana
Foto: Dobra Hrana

Sastojci:
500 g mekog brašna (tip 400)
1/2 svežeg kvasca
2 dl vode
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 dl maslinovog ulja
2 konzerve tunjevine
1 veća glavica crvenog luka
mešavina začina
origano

Priprema:
1. U manjoj posudi sjediniti 1,5 dl mlake vode, kvasac, šećer i 1 kašičicu brašna, promešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za mešenje staviti polovinu brašna, sipati nadošao kvasac, dodati so, origano, preostalu vodu i promešati. Zatim postepeno dodavati ostatak brašna i ručno mesiti sve dok testo ne počne da se odvaja od prstiju.
3. U umešeno testo postepeno dodavati polovinu maslinovog ulja i mesiti sve dok testo ne upije masnoću.
4. Od testa formirati jufku, premazati je maslinovim uljem, prekriti i ostaviti na toplom da nadođe.
5. Tunjevinu ocediti od suvišne tečnosti, crveni luk očistiti i sitno iseckati.
6. U manjoj posudi sjediniti tunjevinu i crveni luk, dodati začine po ukusu i promešati.
7. Od nadošlog testa nauljenim rukama formirati lepinjice elipsastog oblika. Krajeve testa premazati maslinovim uljem, a u sredinu naneti fil od tunjevine.
8. Pleh obložiti papirom za pečenje, poslagati u njega pripremljene lepinjice i peći u zagrejanoj rerni na 220ºC dok ne porumene.