Sastojci:
Čorba
150 ml ulja ili
1 kašika masti
400 g jagnjećeg mesa (vrat)
300 g jagnjećeg mesa (rebra)
so, beli biber
list lovora
suvi začin
1 veća glavica crnog luka
4 šargarepe
1 celer
4 paškanata
2 krompira
± 2 l vode
Zaprška
80 ml ulja ili
1 kašika masti
2 kašike brašna
Dodatno
180 g kisele pavlake
1 jaje (žumance)
Priprema:
1. Meso oprati i iseći na manje komade.
2. Povrće očistiti i iseći na kockice.
3. U veći lonac dodati ulje da se ugreje, a zatim staviti meso da se proprži sa svih strana.
4. Dodati crni luk, smanjiti temperaturu i prodinstati da luk postane staklast i mekan.
5. U prodinstan luk dodati lovorov list i povrće, naliti vrućom vodom da sve ogrezne, poklopiti i ostaviti da se kuva na laganoj vatri oko 2 h. Po potrebi dodavati još tečnosti.
6. Pred kraj kuvanja, napraviti zapršku na ugrejanom ulju uz postepeno dodavanje brašna i mešanje da se ne stvore grudvice. Brašno ne sme da promeni boju.
7. Zapršku dodati u čorbu, uz stalno mešanje, isključiti ringlu i ostaviti da provri.
8. Skloniti sa ringle i ostaviti sa strane.
9. Kiselu pavlaku dobro umutiti sa žumancetom i u to dodati oko 250 ml čorbe pa ponovo promešati.
10. Pripremljenu smesu u tankom mlazu sipati u čorbu uz stalno mešanje pa poslužiti dok je toplo.