Dok se za većinu povrća ne preporučuje termičko obrađivanje, to nije slučaj sa šargarepom.
U svežoj šargarepi nalazi se tek tri posto beta-karotena, dok se zagrevanjem otpušta i do 40 posto ovog jedinjenja.
Najzdraviji način pripremanja šargarepe je kuvanje na pari pet minuta. Na taj način pripremljena šargarepa ne samo da je najboljeg ukusa već je i lakše probavljiva.
Boja šargarepe ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalijum, mangan i molibden.
Takođe, obiluje vrednim antioksidansima, karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima.
Karotenoidi pomažu u zaštiti od bolesti kardiovaskularnog sistema, regulaciji šećera u krvi i poboljšanju vida. Samo jedno serviranje šargarepe bogate karotenoidima za 60% smanjuje rizik od srčanog udara. Najpoznatiji karotenoid (žuti ili narandžasti pigment) šargarepe je beta-karoten, koji se u organizmu transformše u vitamin A.
Redovno konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida i smanjuje kratkovidost, posebno kod dece.
Beta karoten je poželjan u ishrani obolelih od raka, naročito raka pluća, želuca, jednjaka, tankog creva, grlića materice i same materice, jer ga oni, prema istraživanjima, imaju za trećinu manje od normalnog nivoa.
Takođe, adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje izglede za dobijanje raka pluća i emfizema.
Šta reći na kraju nego da u vaša jela stavljate što više šargarepe.
Izvor: Haber.ba
Foto: Freedigitalphotos.net/phasinphoto