Sastojci:
Kore
10 belanaca
300 g šećera
300 g pečenih mlevenih oraha
Fil
10 žumanaca
250 g šećera u prahu
200 g čokolade
250 margarina
šolja crne kafe
Priprema:
Kore
1. Belanca penasto umutiti uz postepeno dodavanje šećera sve dok se ne stvori čvrst sneg.
2. Dodati orahe i ručno umešati u umućenu masu.
3. Pripremljenu smesu sipati u pleh (33×38 cm) obložen papirom za pečenje i izravnati.
4. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni tj. dobije smeđu nijansu. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
5. Ohlađenu koru preseći na 4 dela da se dobiju četiri manja pravougonika, pa ukloniti papir za pečenje.
Fil
1. Skuvanu kafu procediti i ostaviti sa strane.
2. Žumanca umutiti sa šećerom u prahu a zatim kuvati na pari oko 20 minuta tj. dok se smesa ne zgusne. Dodati rendanu čokoladu i sve dobro promešati, pa ostaviti da se prohladi.
3. U mlak fil postepeno dodavati margarin sobne temperature i mešati posle svakog dodavanja margarina.
Finalni postupak
1. Od ukupne količine fila odvojiti 4-5 kašika za dekoraciju torte.
2. Na tacnu položiti koru, ravnomerno nakvasiti kafom i naneti ¼ fila. Postupak ponavljati dok se ne utroši materijala.
3. Tortu ostaviti da se dobro ohladi pa je sa svih strana premazati odvojenim filom i ukrasiti po želji. Čuvati u frižideru.
4. Petnaestak minuta pre služenja tortu izvaditi iz frižidera a zatim iseći i poslužiti.