Start Restoranski vodič Nikola Rokvić: Bojani i meni je nedeljni ritual spremanje domaće supe

Nikola Rokvić: Bojani i meni je nedeljni ritual spremanje domaće supe

nikola rokvic 2

Pevač Nikola Rokvić rođen je u Beogradu 1985. godine i još kao mali dečak pokazivao je veliki talenat za muziku, što i ne čudi jer mu je otac velika legenda narodne muzike Marinko Rokvić. Iako u mladosti nije slušao narodnjake, ipak je odlučio da se oproba u tom žanru i sudeći po popularnosti koju je stekao, nije pogrešio. Vlasnik je hitova “Oprosti mojoj mladosti”, “Željo moja”, “Dobar sam ti ja” i mnogih drugih, a pesma koja ga je vinula u sam vrh muzičke scene u Srbiji bila je balada “Med i slatko grožđe” koju je otpevao na Grandovom festivalu. Posle sedam godina muzičke pauze, izdao je novi album na kojem je naporno radio pune četiri godine i kao što je i očekivao, trud se konačno isplatio. Novi album pod nazivom “Ovaj put” razlikuje se od prethodnih jer je udrađen u čistom pop fazonu, i predstavlja nešto potpuno novo na ovim prostorima. Kroz njega se proteže ljubavna priča o dvoje ljudi dok se Nikola našao u ulozi naratora. Do sada je izdao tri spota, “Našao sam te”, “Bol” i “ Ljubav i laž” koje su već pronašle put do srca Nikolinih fanova koji su s nestrpljenjem čekali ovakvo osveženje. Na Filipinima, u prvoj sezoni rijalitija VIP Survajver Nikola je upoznao svoju sadašnju verenicu manekenku Bojanu Barović s kojom planira da uskoro uplovi u bračne vode. Ovaj šarmantni, odmereni i spontani Beograđanin uživa u kuvanju i smatra da bez ljubavi prema njemu nema ni dobrog jela.

Da li voliš da kuvaš i kako se snalaziš u kuhinji?
– Volim da spremam neka jela, prosto uživam u procesu pripreme i verujem da bez ljubavi prema kuvanju i pripremi nema ni dobrog jela. Bojana i ja imamo ritual da nedeljom kad ustanemo stavimo supu sa dosta različitog mesa, junećih rebara, domaće ćuretine, ribića i malo piletine, supa nam se krčka sedam sati na laganoj vatri, to je pravi specijalitet.

Koja hrana te podseća na detinjstvo i da li si kao mali bio izbirljiv?
– Moja majka je svoj život posvetila mom bratu, meni i ocu i svoju karijeru je zamenila poslovima u kući,vaspitanju i sjajnom kuvanju. Mislim da najbolje sprema na svetu. Ceo život nam je ugađala, što se tiče hrane, mislim da nije postojao dan da nije nešto spremila, a to je sve radila zato što voli. U početku je pravila malo jaču tradicionalniju hranu, ali posle toga je proučavala zdravu ishranu tako da u poslednjih 10 godina jedemo isključivo hranu koja pospešuje zdravlje i vitalnost.

Omiljeni restoran, preporuka?
– Ima ih dosta, ali izdvojio bih od ribljih “Marinadu”,u koju sam išao od malena i “Gusti Mora”, oba restorana imaju svežu ribu i sjajnu atmosferu i osoblje. Što se tiče mesa, preporučio bih “Toro”,mali restoran pored “Sharana” u Zemunu, imaju sjajne stejkove pa čak i Škotsko meso koje je izvanredno, potkovica je sjajna. Često idem u “W sushi” na Senjaku, obožavam sushi i tu je najbolji u Beogradu. Vlasnik Boki je dugo živeo u Americi i uspeo je da napravi fuziju dve-tri kulture i stopi ih u jedan nezaboravan doživljaj ukusa.

restoran_marinada_beograd 2

Kada si u inostranstvu, u koje restorane idete i šta jedeš?
– Jedna stavka zasto obožavam putovanja jeste i raznovrsnost ishrane i sjajni restorani. Omiljeni su mi: “Nobu”, “Mr.Chow”, “Zuma”, “Benihana”…

Da li vodiš  računa o ishrani?
– Jako vodim računa u poslednje vreme, jedem isključivo organsku i zdravu hranu. Hleb već godinama ne konzumiram. Ja sam čovek koji najviše na svetu voli meso, takozvani mesožder. Dao sam sebi zadatak da se oprobam u ishrani bez mesa i evo već mesec i po dana nisam okusio meso.

Omiljena kuhinja?
– Omiljene su mi dve stvari, a to su mlada jagnjetina sa ražnja i sushi. To su dve suprotnosti koje se sjedinjuju u meni.

Slani ili statki specijaliteti?
– Uvek slani, slatko baš slabo jedem, nemam želju za slatkišima, ali kada ih dohvatim – nestanu.

Da li postoji nešto što nikada ne bi pojeo?
– Sve jedem i sve mi prija, jedino sam pre dve tri godine shvatio da mi korijander, neka vrsta peršuna nikako ne odgovara. Bukvalno na taj ukus sam alergičan i sloši mi se u sekundi.

Podeli sa nama omiljeni recept?
– Ja sam majstor za tatar biftek. Inače kod nas ljudi greše pa ga nazivaju tartar biftek, naziv je dobio po Tatarima koji su ispod sedla od konja držali živo meso,koje se jahanjem gnječilo i odatle taj naziv.

Tatar biftek

Sastojci:
– 250 gr mesa ( dovoljna količina za dvoje), biftek je dobro držati u pacu koji se sastoji od ulja, lovorovog lista, soli i bibera, iseckaš meso što moguće sitnije.

Uzeti jednu posudu u kojoj ćemo mešati sve sledeće sastojke:
– 1 žumance, supena kaška ulja, limunov sok, so, biber .

Priprema:
– Mutiti ove sastojke do god se ne napravi smesa nalik majonezu.
– U ovu smesu dodati izlupano meso i gnječiti ga zajedno sa začinima.
– Kasnije dodati senf, malo kečapa, malo izrendanih kiselih krastavčića i izrendan beli luk, malo aleve paprika, malo tucane paprika, kašiku Worcester sosa, kašičicu iseckanog kapra, supenu kašiku konjaka, malo tabasko sosa I na kraju iseckanog peršuna.
– Bitno je da se kašikom i viljuškom meša pre svakog novog dodavanaj začina, što se više muti, to je bolje.
– Na kraju tost, puter i uživanje može da počne!

Autor: Jasmina Jovičić
Foto: Hello!, PR