Start Odabrani recepti Ništa dok ne zamiriše slaninica – 10 ukusnih recepata sa slaninom

Ništa dok ne zamiriše slaninica – 10 ukusnih recepata sa slaninom

Rolovana piletina sa kuskusom i prokeljom
Foto: Stockfood
  • 35 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

400 g pilećeg filea
8 šnita pančete
250 g kuskusa
300 ml vrele vode
½ limuna (sok)
2 kašike maslinovog ulja
150 g prokelja
1 paprika
so, biber
ulje

Priprema:

1. Piletinu iseći na osam dužih tračica, pa začiniti i umotati u slaninu.
2. Na ugrejan i blago podmazan tiganj položiti piletinu i grilovati dok slanina ne poprimi rumenu boju sa svih strana i meso postane bele boje (10-ak minuta na umerenoj vatri).
3. U širu posudu usuti kus kus, preliti kipućom vodom (1-2 cm iznad zrna), dodati sok od limuna, ulje, so i biber prema ukusu, promešati i prekriti plastičnom folijom. Ostaviti desetak minuta da zrno nabubri. Kus kus blago zaparati viljuškom pre mešanja sa povrćem, kako bi se zadržala zrnasta struktura.
4. Prokelj očistiti i kratko blanširati u slanoj vodi. Izvaditi i ocediti. Papriku iseći na tračice.
5. Pripremljen kus kus sjediniti s povrćem i dodatno začiniti po potrebi.
6. Kus kus servirati kao podlogu, a zatim dodati pripremljeno meso, začiniti sveže mlevenim biberom i servirati.