Start Odabrani recepti Ništa dok ne zamiriše slaninica – 10 ukusnih recepata sa slaninom

Ništa dok ne zamiriše slaninica – 10 ukusnih recepata sa slaninom

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 45 minuta
  • 2 osobe
  • Lako

Sastojci:

250 g prokelja
6 šnita pančete
2 jajeta
150 ml neutralne pavlake
100 g kačkavalja
25 g putera
so, biber

Priprema:

1. Prokelj očistiti i unakrsno blago zarezati na dnu.
2. Kratko blanširati u kipućoj i posoljenoj vodi.
3. Izvaditi iz vode i dobro ocediti.
4. Jaja penasto umutiti, dodati pavlaku, začiniti i dobro sjediniti.
5. Vatrostalnu posudu blago premazati puterom ili uljem i na dno ravnomerno rasporediti prokelj.
6. Zaliti umućenim jajima i pavlakom pa peći u ugrejanoj rerni na 180ºC 20-ak minuta.
7. Pančetu što bolje tostirati sa obe strane i ostaviti na ubrus da se ocediti od viška masnoće.
8. Pred kraj pečenja, prokelj posuti rendanim kačkavaljem i usitnjenom pančetom. Isključiti pećnicu i sačekati da se sir rastopi, a zatim izvaditi pripremljeno jelo.
8. Poslužiti odmah, dok je toplo, uz salatu po izboru.