Sastojci:
za njoke
– 1l mleka
– 250g griza
– 100g Dijamant margarina
– pola kašičice muškatnog oraščića
– kašičića soli
– pola kašičice bibera
– 120g struganog parmezana
– 3 žumanca
kašika mleka
za sos
– 2 kašika maslinovog ulja
– 3 čena belog luka
– 100g seckanih zelenih maslina Dijamant
– ½ seckane ljute papričice
– 1,5dcl paradajz sosa
– so
Priprema
Njoke: u vruće mleko usuti naglo griz i promešati. Dodati 50g margarina, oraščić, biber i so, pa mešati na laganoj vatri dok masa ne počne da se odvaja od zida. Umešati žumanca i 3 kašike parmezana razmućene kašikom mleka.
Promesati pa ostaviti masu da se hladi oko 2 sata. Ohlađenu masu sipati na pobrašnjenu površinu, razviti na debljinu oko 1cm te čašom vaditi krugove (njoke) i ređati u nauljen, vatrostalni sud kao špil karata (da se koso oslanjaju jedna na drugu).
Posuti ih ostatkom rendanog parmezana i preliti ostatkom rastopljenog margarina. Peći dvadesetak minuta na 200 stepeni.
Sos: na ulju propržiti beli luk, dodati masline, paradajz sos i papričicu. Posoliti pa kuvati do željene gustine.
Recept Gordane Živković iz Bele Palanke